Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na to, że dieta bogata w flawonoidy – naturalne związki występujące m.in. w czarnej herbacie, jagodach, cytrusach i jabłkach – może znacząco wspierać zdrowe starzenie się. Według najnowszych badań spożywanie większych ilości tych składników odżywczych wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju objawów starzenia się niekorzystnego, takich jak osłabienie organizmu, pogorszenie sprawności fizycznej oraz obniżenie kondycji psychicznej.
„Celem badań medycznych nie powinno być jedynie wydłużenie życia, ale także utrzymanie jego wysokiej jakości przez jak najdłuższy czas.”
dr Nicola Bondonno z Edith Cowan University
Mniej osłabienia i lepszy nastrój
W badaniu analizowano dane aż 86 430 osób – 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn – zebrane na przestrzeni 24 lat. Kobiety, które spożywały najwięcej flawonoidów, miały o 15% niższe ryzyko wystąpienia zespołu osłabienia (frailty), o 12% mniejsze ryzyko pogorszenia funkcji fizycznych i o 12% mniejsze ryzyko pogorszenia zdrowia psychicznego, w porównaniu do kobiet o najniższym spożyciu flawonoidów.
U mężczyzn korelacje były nieco słabsze, ale zauważono wyraźną zależność między większym spożyciem flawonoidów a mniejszym ryzykiem pogorszenia stanu psychicznego.
– Flawonoidy odgrywają istotną rolę w redukowaniu stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych i pomagają utrzymać masę mięśniową – wyjaśnia prof. Aedin Cassidy z Queen’s University Belfast. – To czynniki kluczowe dla przeciwdziałania osłabieniu i podtrzymywania dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej wraz z wiekiem.
Skromne zmiany, wielkie efekty
Naukowcy podkreślają, że już niewielkie zmiany w diecie mogą przynieść wymierne korzyści. Dodanie do codziennego jadłospisu trzech porcji produktów bogatych w flawonoidy (np. filiżanka herbaty, garść jagód, jabłko) może obniżyć ryzyko niekorzystnych efektów starzenia się nawet o 11%. U mężczyzn ta zmiana przyniosła 15% niższe ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego.
Jak podaje Harvard T.H. Chan School of Public Health, dane te potwierdzają, że nawet proste nawyki żywieniowe mogą mieć realny wpływ na jakość życia seniorów i wspierać ich długowieczność.
„To kolejne mocne potwierdzenie, że zdrowe starzenie się zaczyna się na talerzu.”
prof. Eric Rimm z Harvardu.
Co warto jeść?
Wśród produktów o najwyższej zawartości flawonoidów znajdują się:
• czarna i zielona herbata,
• czerwone wino (w umiarkowanych ilościach),
• owoce jagodowe (borówki, jeżyny, maliny),
• jabłka i gruszki,
• cytrusy (pomarańcze, grejpfruty),
• czerwona cebula,
• kakao i gorzka czekolada.
Flawonoidy i zdrowe starzenie – szerszy kontekst
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że do 2050 roku liczba osób powyżej 60. roku życia przekroczy 2 miliardy. W tym kontekście rozwijanie strategii wspierających zdrowe starzenie się, takich jak poprawa diety, staje się koniecznością.
Dodatkowo, według danych CB Insights i PitchBook, inwestycje w sektor zdrowego starzenia się, w tym żywienie funkcjonalne i nutraceutyki, wzrosły o ponad 60% w ciągu ostatnich 5 lat. Branża AgeTech – skupiająca się na technologiach wspierających osoby starsze – rośnie w tempie ponad 15% rocznie, co pokazuje, że innowacje żywieniowe są integralną częścią przyszłościowej opieki zdrowotnej.
BG
__________
Źródła:
• Edith Cowan University (2024)
• Queen’s University Belfast
• Harvard T.H. Chan School of Public Health
• World Health Organization (WHO)
• CB Insights, “Healthy Aging Market Trends” (2023)
• PitchBook, “Nutrition and Longevity Innovation Report” (2024)